Туристи изкачиха връх Руен

Включи се и Планинарско дружество "Руен" от Крива Паланка

И тази година туристи от България и Македония се включиха в традиционното изкачване на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251 м). Връх Руен се нарежда на пето място по височина сред планинските върхове в България. При ясно време от връхът се открива невероятна панорама. Малко са върховете, от които можеш да видиш толкова много планини.
Всяка година туристическо дружество „Осогово” в град Кюстендил организира ежегодно изкачване на върха, съвместно с Планинарско дружество „Руен” от град Крива Паланка в Република Македония.
Първите приветствия към гостите изказа председателят на ТД”Осогово” Кюстендил - Христо Абаджиев. Катица Борисовска - председател на ПСК „Руен” - Крива Паланка, Миран Митревски, от Македонска Каменица, Страшко Милошевски от Проби Штип, Мария от Пехчево, Славе Кромидовски от Прилеп и мн. други изказаха благодарности за добрата организация и гостоприемство. Всички опитаха от вкусните кюфтета и питка, раздавани от кюстендилското дружество. С развети национални знамена, нови запознанства, стотици снимки за спомен и разбира се кръшните хора премина празника.
Тази година туристите от кюстендилското дружество посветиха похода до връх Руен на майсторът на спорта по туризъм – Стефан Иванов. Отдал целия си живот и енергия на туристическото движение, майстор на спорта по туризъм, създател на туристическия хор „Осоговско ехо”, елитен планински водач, възпитал в родолюбие и обич към планината стотици туристи, автор на туристически пътеводители и книги за природните забележителности на Кюстендилския край, „Почетен гражданин на община Невестино“, „Почетен гражданин на Кюстендил“ и още много, много. Дълбок поклон мили приятелю!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен