Избрани Новини

Планинарите от Банско покориха Метелнхорн, Брайтхорн и Триглав

Мисия Банско

15-08-2015, 19:28

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разложани покориха Брайтхорн (галерия)

Сандански адвокат покори алпийския връх Брайтхорн

Изминаха над 100 км пеша по трекинг маршрутите в долината на Цермат

След миналогодишното изкачване на европейския първенец Мон Блан, съставът от бански любители на планината отново се насочи към Алпите в опит да достигне емблематичния Матерхорн /4478м.н.в./. За поредна година инициативата на местните планинари беше подкрепена от Алпийския спортен клуб на ветераните от Банско и Община Банско.

Перфектната пирамида на Матерхорн, извисяваща се самотно на хоризонта в алпийската граница между Швейцария и Италия, е магнит за алпинисти и бленувана гледка за много планинари. 150 години след първото му изкачване върхът е все така труднодостъпен и респектиращ със сложността на всички възможни маршрути до него и тежките климатични условия, без значение от сезона.

Въпреки доброто проучване и неколкократните опити, нито една от петте свръзки не успя до достигне върха, атакувайки го по швейцарски ръб Хьорнли. От съображения за сигурност, поради отвесно преминаване по дълъг леден пасаж, мъжете взимат решение да прекратят изкачването малко под заслон Соловей (4000м.н.в).

Макар и да не достигна основната цел, групата от 16 човека /Михаил Кадев, Александър Весков, Борис Колчагов, Михаил Климов, Благовест Обецанов, Иван Бориков, Венцислав Черешаров, Костадин Русков, Цветомир Джолев, Младен Въчков, Никола Калистрин, Георги Гюмов, Стефан Златков, Яница Златева, Емилия Драгосинова и Дани Кадева/ показа завидна планинарска култура и добра форма, изкачвайки връх Брайтхорн (4165м.н.в.), Метелнхорн (3400м.н.в), както и първенеца на Словения – в. Триглав (2864м.н.в.). За 5-те дни пребиваване в Алпите банскалиите изминаха над 100 км пеша по трекинг маршрутите в долината на Цермат. След завръщането си част от групата се срещна с кмета Георги Икономов, за да сподели подробности от експедицията и да го зарадва със сувенир от пътуването. Коментиран беше въпросът тези експедиции да продължат да бъдат осъществявани с общинска подкрепа като стимул за развитието на алпинизма и планинарството в Банско и популяризирането му сред младите.

Пълен разказ и богат снимков материал от пътуването ще бъде показан тази есен като част от програмата на международния фестивал за планинарско кино Банско Филм Фест.m-001



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)