Археолози откриха художествена галерия на 4000 години в Сибир

Хора, бик, дърво, птици са част от пиктограмите

Археолози откриха повече от 20 праисторически пиктограми в откъснат от света район на Сибир близо до село Горбица, съобщи Ред орбит. Специалисти от университета в Новосибирск изследват обекта от три години, за да го опишат. Те искат, от една страна, да разкажат на света за него, а от друга - да го опазят непокътнат. Образите са от естествени пигменти - червена и оранжева охра. Изглежда представляват хора, бик, дърво, птици. Значението на много от тях е спорно. Преобладават антропоморфни образи и археолозите не могат да кажат дали са на ловци, или на духове. Има и фигурка, до която е нарисуван кръг, вероятно знак за Слънцето. В него има кръст. В тези култури така обозначават шамански барабани. Затова е възможно фигурката да е на шаман.

Друга неразгадана рисунка е на нещо като гребен с няколко точки над него. Възможно е това да е древен начин за водене на счетоводство, показващ колко добитък има рисуващият. Хоризонталната линия с вертикалните черти може да означава канута със седящи в тях хора.

Кой е създал рисунките, не е сигурно. Вероятно хора от тунгуски или монголски произход. Датирането показва, че това е станало преди 4000 години.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен