Избрани Новини

Археолог ще трябва да участва на реставрационните работи

Директорът на музея в Петрич коментира новите моменти в Закона за културното наследство

Културата е ангажимент на държавата и тя трябва да контролира процеса на реставрация и консервация на културните паметници, за да може всичко, което се прави, да бъде на необходимото качество и да отговаря както на нашите, така и на европейските ценности. Това каза за радио „Фокус“ Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич по повод приетите промени в Закона за културното наследство според.

Според него приетите изменения в законодателството са обвързани с една друга особеност, която е особено важна за Исторически музей – Петрич от гледна точка на археологическите проучвания, които правят.

"Става въпрос за това, че дълго време съществуваше възможност реставрация и консервация да се прави без участието на специалист, докато сега с приемните в Закона за културното наследство се предвижда в реставрационни и консервационни работи да участва и археолога, който е участвал в проучването на самия обект. Така се гарантира използването на необходимата технология и запазване на онова качество на обекта или предмет, към което се стремим всички ние с цел културното наследство да бъде опазено“, каза още директорът на културната институция.

Сотир Иванов добави, че централизацията по отношение на културното наследство няма да окаже негативен ефект върху желанието на общините да правят паметници, а и респективно на различни сдружения, които се ангажират с изграждането на подобни монументи.

"Един паметник на културата може да изпълнява своята функция само тогава, когато отговаря на онези високи изкисвания, които българската култура изисква, защото не може всеки да постави каквото си поиска и където си поиска. Това би могло да бъде в противоречие с националната концепция или с интересите на обществото. За мен въвеждането на такъв тип експертни съвети ще гарантира качество и дългосрочност на поставените цели“, коментира експертът.

Новият Закон за културното наследство предвижда и санкции до 10 000 лева за всяко нерегламентирано действие по отношение на паметници. По думите му дълго време е съществувала децентрализация и тя е показала отрицателни тенденции в това направление. "Защото създаването на паметници и тяхното поставяне, независимо дали говорим за урбанизирана среда, селски район или горски фонд, трябва да бъде с отговорност към високите изисквания на българската култура, история и всичко онова, което сме успели в този дълъг период на съществуването ни да покажем на Балканския полуостров“, каза Сотир Иванов. Той добави, че тази централизация е изключително важно и е заложена в Конституцията на Република България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)