Избрани Новини

Откриха праисторически рисунки в Страната на баските (снимки)

Намират се на 300 метра от входа на пещера

Над 70 скални рисунки отпреди около 14 000 години са открити в пещерата Ачура в Северна Испания, съобщи сп. "Сианс е авнир". Пещерата се намира в Баската автономна област.

За да ги различи, човек трябва да има набито око. Испански спелеолози открили скални изображения на непознати праисторически животни - коне, елени, бизони, зубри, хибридни създания. върху стените на пещерата. Тази своеобразна галерия с произведения на изкуството от палеолита се намира във вътрешността на пещерата в района на Бериатуа, на 50 км от Билбао.
Макар пещерата да е известна на учените от 1929 г., никой не е забелязал скалните рисунки във вътрешността й. Опасният достъп до пещерата я е направил недостъпна за туристи. Само няколко спелеолози наскоро получиха разрешение да я изследват.

Проучванията, започнали през 2014 г., доведоха до идентифициране на въпросните деликатни гравюри върху площ с дължина стотина метра. След продължително лутане в пещерата, археологът Диего Гарате и спелеологът Иняки Инчаурбе попаднали на скалните изображения, които се намират на повече от 300 метра от входа й. Някои рисунки са създадени на височина 4 метра от земята и са обградени от следи, които са трудни за разгадаване. Открити са през септември м.г., но за тях се съобщава едва сега.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов