Избрани Новини

Бум на варицела в Кюстендил

365 са болните, регистрирани от РЗИ от началото на годината

365 са болните от варицела, регистрирани от РЗИ- Кюстендил от началото на годината до 17 май, предаде Дарик. За сравнение, за цялата 2015 година, болните са били 166. Основно болните са от град Кюстендил, в останалите общини от областта има единични случаи.
Болните са основно деца и родителите им, които не са боледували като деца. Механизмът на предаване е въздушно-капков или контактно-битов. Остро заразно заболяване, над 85% от хората в контакт с хора с варицела се разболяват, ако не се прекарали тази шарка. В България все още не се обсъжда имунизация за варицела.
РЗИ- Кюстендил отчитат цикличност при това заболяване през 3-4 години. През 2013 година е бил последният му пик в областта, когато са регистрирани 647 болни, като има и един починал.
"Варицелата води и до усложнения, като пневмония, менингит. Има ли сме назад в годините и смъртен случай при бебе. Процентът на хоспитализация е нисък за тази година, около 1- 2 души месечно", коментира д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов