Избрани Новини

Туристите от Кюстендил покориха Малък и Голям Въртоп в Сърбия

Над 100 човека от ТД "Осогово” - Кюстендил, ПСК "Руен” от Крива Паланка и ТД "Урвич” от София взеха участие в Световния ден на предизвикателството

Над 100 човека от Туристическо дружество „Осогово” - Кюстендил, ПСК „Руен” от Крива Паланка (Македония) и Туристическо дружество „Урвич” от София взеха участие в Световния ден на предизвикателството (15 май) с поход до върховете Малък Въртоп (1685 м.н.в.) и Голям Въртоп (1721 м.н.в.) в планината Грамада край Власинското езеро в Сърбия.
Сутринта около 7:00 часа два автобуса на ТД „Осогово” потеглиха от Кюстендил в посока ГКПП „Олтоманци” – Босилеград – Власинско езеро.
Преди похода на отбивката за село Полом бе организирана томбола и секретара на ТД „Осогово” раздаде различни награди – тениски, пластмасови купички за храна и челници. Малко преди 12:00 часа стартира походът в планината Грамада. За близо два часа по черен път, преминаващ и покрай махалите на село Полом, голямата група достигна връх Малък Въртоп (1685 м.н.в.), откъдето се разкрива страхотна панорамна гледка към Власинското езеро. След кратка пауза и снимки на върха и езерото туристите поеха към връх Голям Въртоп (1721 м.н.в.). Целият преход завърши за приблизително 5 часа, а след него остана достатъчно време за песни, хорца, разходка, снимки покрай Власинското езеро и опитване на сръбска скара и специалитети в местно заведение.
В близост до Власинското езеро се намират още планините Чемерник и Варденик, както и платото Власина. Езерото е с площ 15 000 квадратни метра и се намира сред девствена, екологично чиста природа. Разположено е на 1215 м.н.в. според местните табели и това го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия.
На мястото на езерото до средата на 20-ти век е имало торфени блата, които мъдро са превърнати в изкуствен воден басейн за възстановяващ туризъм и риболов, с площ около 15 000 квадратни метра и дълбочина на места 30-40 метра. В езерото има 2 острова: Дуги Дел (78,4 дка) и Стратория (18,2 дка), покрити с гори, които през есента преливат във всички цветове. Основната атракция на езерото обаче са няколкото плаващи острова, образувани от торф, които „влизат в ход“ през май – юни, когато водата е достатъчно висока. През другото време са закотвени на брега. Най-известният плаващ остров е кръстен от местните „Моби Дик“, на белия кит от романа на американския писател Херман Мелвис. Около езерото е спокойно, блажено и въздухът е чист. През последните години езерото се превръща в истински туристически хит. Една от легендите за него гласи, че вечер, по залез слънце, когато то е спокойно, само за минута от него излизат вълшебни пари. И която дама успее да вдиша тези пари, остава вечно млада и красива. Важното било, да се уцели времето, когато те въздействат, защото е много кратко.
Във Власинското езеро и неговите зелени околности живеят повече от 850 вида растения, над 180 вида гръбначни животни, в това число редки влечуги и земноводни. Наблюдават се редки защитени птици - патици, корморани и др. Езерото е дом на многообразни видове пъстърва, шаран, каракуда, костур и лин. Местността е известна в Сърбия със своя здравословен микроклимат, подходящ за страдащи от астма и възпаления на горните дихателни пътища.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов