Избрани Новини

Пиринският чай стъпва на международните пазари

Той е една от най-лечебните билки на България

Преди девет години Стефан Спасов, заедно със своите близки, създава плантация за пирински чай, информира БНР. Тя се намира в Югозападна България, съвсем близо до естествения ареал на разпространение на вида в Пирин планина, край село Ново Лески, в подножието на връх Свети дух, на около 1200 м надморска височина. Растението е балкански ендемит и има още три наименования, идващи от районите, в които вирее – мурсалски, от местността Мурсалица в Родопите, алиботушки от местността Алиботуш, Южен Пирин, и шарпланински чай, от Шар планина в Македония. В Албания този чай също е познат под името планински чай и вирее в планината Грамос, на границата между Албания и Гърция.

След направата на задълбочени изследвания в България и в чужбина се установява, че билката съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции (флавоноиди, терпеноиди, етерично масло и т.н.). Именно това кара Стефан и семейството му да се заемат с производството и популяризирането на чая.

Той вирее на 1200-2000 м надморска височина. Структурата му е с власинки като на еделвайса, която го прави много устойчив на промени в температурните амплитуди – от минусовите през нощта до високите положителни температури през деня. Той е мощен имуностимулант и подсилва организма да се бори с вируси и бактерии. Лабораторните изследвания показват, че чаят забавя стареенето на клетките, дава им енергия, подобрява умствената и физическата работоспособност, помага при чернодробни заболявания, има много добро действие върху отделителната система, полезен е за дихателната система. В Пиринския край от много време се използва против астма, бронхит и кашлица. От няколко години се изпращат проби в лаборатория в Германия, която работи за една от най-големите компании, занимаваща се с фармацевтика и билки. Там също установиха, че е мощен антиоксидант, който не позволява образуването на ракови клетки и подобрява паметта. В момента има готови патенти за внедряването му във фармацевтиката под формата на тинктура.

Пиринският чай се използва и като противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, стимулира енергийния метаболизъм и влияе изключително добре на отделителната и половата системи.

Днес плантацията на Стефан заема осем декара. Казва, че разсаждането на растението е много трудоемко, защото всичко се прави на ръка, тъй като теренът не позволява използването на машини. Според него обаче работата си заслужава, понеже това е традиционен български продукт, който ще превземе международните пазари. Скоро предстои разпространението на чая в Германия. Надеждите им са той да стане традиционен продукт за немската маса. Водят преговори и с Япония.

В момента Министерството на земеделието има договорка с верига магазини в Германия, които да представят „Седмица на българските продукти”. Надяват се техният чай да присъства на „българския” щанд там. Той е сертифициран биопродукт. Това означава, че при производството му не се използват изкуствени торове и опасни химикали. Редовно се вземат проби от растенията и почвите.

Ето как се приготвя и запарка от него: три-четири цветни стръка се заливат с един литър вода, оставя се да заври и се запарва за 15 минути. Пие се през целия ден.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов