Избрани Новини

Производители искат да патентоват прословутия мурсалски чай.

Предупреждават за появата на много фалшиви продукти на пазара.

Производителите алармират, че на пазара са се появили много ментета.
Естествения хабитат на билката в България е Мурсалския дял на Родопите, Среден и Южен Пирин, Ржана планина и планината Славянка на надморска височина от 1100 до 2200 метра. Смята се обаче само чаят отгледан в Родопите има лековити свойства.
Билката е включена в Червената книга на България. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма, безплодие, анемия, влияе също и на половата мощ, заради последното е наричан още и "българската виагра". В Института по ботаника проучват свойствата и и установяват благотворното и влияние на чернодробни и редица други заболявания, както и качеството и да забавя стареенето. Японски учени, изследвали родопското дълголетие, предлагали да финансират отглеждането на лечебното растение, но по-късно българи го култивират и се заемат да го отглеждат.
Благодарение на културните насаждения на билката през последните години, може да се намери в аптеките и други магазини на страната. Големи части от предлагания на пазара обаче се оглежда при други климатични условия и съответно не притежава същата лечебна сила.
Община Смолян и Община Девин, на чиито територии расте лечебната билка, подкрепят искането на производителите за патентоване на марката "Мурсалски чай".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)