Избрани Новини

Забраниха брането на Мурсалски чай от естествените му находища

Глобите ще са от 100 до 1000 лева, или имуществена санкция от 500 до 3000

Събирането на мурсалски чай от естествените находища е забранено през 2016 г., съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян. Със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева е въведена забрана за събирането на пирински (мурсалски) чай (Sideritis scardica Grisb.) от естествени находища, включително за лични нужди.


Досега ограничението беше само за търговска дейност с диворастящ чай и забраната не важеше за количествата, събирани за лични нужди – до 2 килограма стръкове от едно лице на ден. С налагането на забраната се цели да се подобри състоянието на естествените находища и да се засили контролът по опазването на лечебното растение.


Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай остава разрешена, след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и количество произведени билки. Смолянската екоинспекция е изпратила писма до Регионалната дирекция по горите, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща мурсалския чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия.


Предвидените глоби при констатиране на нарушение са от 100 до 1000 лв., или имуществена санкция от 500 до 3000 лв. Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е включен в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. От 1942 до 2002 г. фигурира в списъка на защитените растения. Понастоящем, видът е поставен под специален режим на опазване и ползване, със забрана за събиране от естествените находища.

Употребата на този ароматен чай, който отлично се съчетава с мед и канела, се свързва с подобряване на функциите на простатата и пикочно-половите пътища, както и на потентността.
Мурсалският чай се използва най-вече за подобряване на храносмилането, стимулиране на кръвообращението и облекчаване на симптомите на грип, простуда, кашлица, астма, хипертония (високо кръвно налягане), нарушения в обмяна на веществата или във функциите на ендокринната система, стрес, умствена преумора и др.


С множество задълбочени изследвания модерната наука бетонира славата му и съсредоточава усилия в изследването на други ползи на тази билка, числяща се към групата на имуностимулаторите, като например възможността да попречи на повторната абсорбция на серотонин, норадреналин и допамин.


Редовният прием на Sideritis scardia под формата на чай или на екстракт (воден извлек) би могъл да има положителен терапевтичен ефект по отношение на психичното здраве и в частност при състоянието ADHD, известно като хиперактивност. Не на последно място тя благоприятства превенцията на остеопороза и засилва съпротивителните сили срещу алергии от различен произход.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)