Избрани Новини

Подготвят "Майските музикални дни 2016" в Кюстендил

Осмото издание на фестивала ще се състои от 10 до 30 май

Осмото издание на фестивала "Майски музикални дни" ще се състои от 10 до 30 май 2016 г.  Организаторите Музикално сдружение "Марин Големинов" и Община Кюстендил тази година акцентират на две значими музикални събития в Европа - 260-годишнината от рождението на гениалния австрийски композитор Волфган Амадеус Моцарт и 108 години от рождението на големия български композитор Марин Големинов.

В рамките на 20 дни в Художествена галерия "Вл. Димитров-Майстора"  в Кюстендил ще се реализират четири музикални прояви, в които ще вземат участие прочути изпълнители от България и чужбина. Ще прозвучат творби от Вивалди, Бах, Моцарт, Бетовен, Лист, Шопен, Чайковски, Брамс, Шостакович, Владигеров, Големинов.

На един от най-добрите ансамбли у нас, Камерен оркестър "Орфей", ще солира оперната прима Вера Николова (мецосопран), която ще пристигне от Париж специално за фестивала. Най-впечатляващите творби в програмата й са на Вивалди, Големинов, а "Il tramonto " на Оторино Респиги ще бъде изпълнена за първи път в България.

Почитателите на виртуозната музика ще се срещнат с невероятните изпълнения на  пианиста  Иван Дончев (Италия/България), който ще посвети една от клавирните си пиеси на 150-годишнината от рождението на италианския композитор Феручио Бузони.

Специален гост на фестивала е цигуларят Павел Минев, известен като "българският Паганини". Той ще посвети цялата си програма на 100-годишнината от рождението на гениалния цигулар Йехуди Менухин и 90-годишнината на великия български цигулар Васко Абаджиев. Публиката с любопитство ще очаква и изпълнението на смятаната за една от най-трудните виртуозни пиеси за цигулка - "Фуриите" на Еужен Изаи. Заслужен реверанс към кюстендилската публика са включените в програмите на почти всички изпълнители творби на Марин Големинов.  Причината е в очакваната от музикалната общественост  у нас и в чужбина церемония по връчване за първи път на Националната награда  за музика на името на маестро Марин Големинов. Тя е част от проекта "От Моцарт до Големинов" и  ще се състои на 28 септември 2016 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)