Избрани Новини

Скулпторът Иван Кънчев показва изкуство и за незрящите

Откриват изложба на керамика и скулптура в Художествената галерия в Кюстендил

Изкуството създава светове, изкуството създава възможността да се докосваш и преживяваш реалности, които често са отвъд сетивното… Има един особен вид изкуство обаче, което може да бъде възприемано не само визуално, а и чрез допир. Това са т. нар. тактилни изкуства.

С творчеството си скулпторът Иван Кънчев Иванов прави своя специален жест не само към зрящите, но към хората с нарушено зрение и незрящите, позволявайки им да станат част от неговия свят, да разберат казаното от него без думи благодарене на изваяните от ръцете му фигури.

Докато върви по дългия път на професионален художник, преди години той започва пътуване към непознати за обикновения човек светове. Подвластен на идеята за многопластовото преминаване през различни културни наслагвания и влияния, Кънчев създава един уникален пластичен „код“, който се превръща в запазен знак за неговото изкуство. Керамичните фигури на креативния творец разказват, пресъздават, обрисуват абстрактни сцени от реалния живот, които е възможно да бъдат разчетени единствено посредством най-естествения и универсален език за комуникация – докосването.

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще представи различния и необикновен свят на Иван Кънчев Иванов на 31 март 2016 г. (четвъртък), в 18.00 ч., когато официално ще бъде открита неговата изложба.

Иван Кънчев Иванов е роден през 1973 г. в гр. Русе. През 2000 г. завършва специалност „Керамика” в НХА – София, степен „Магистър”. През 2006 г. получава бакалавърска степен по психология в Русенския университет „Ангел Кънчев”, а през 2010-2011 г. е хоноруван асистент по скулптура към специалност „Керамика” в НХА. Творецът реализира редица самостоятелни керамични изложби, участва в общи изложби у нас и в престижни форуми на керамиката в Австрия, Германия, Швейцария, Испания, Хърватия, Португалия, Китай. Носител е на награди в областта на изобразителното изкуство у нас и в чужбина. Негови работи са притежание на световни центрове на керамиката и музеи. Авторът е пионер в проучването, разработването и представянето на керамични произведения за хора с нарушено зрение и незрящи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов