Избрани Новини

Гърция няма да изгражда бежански център до границата ни

Това е станало ясно вчера по време на телефонен разговор между министър Румяна Бъчварова с Николаос Тоскас

Гърция няма да изгражда имигрантски център за настаняване близо до границата с България. Това е станало ясно вчера по време на телефонен разговор между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова с Николаос Тоскас - алтернативен министър за обществен ред и защита на гражданите на Гърция.

Двамата са обсъдили актуалната обстановка в южната ни съседка, свързана с нелегалните мигранти, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Тоскас е уверил, че Гърция няма да изгражда център за настаняване на бежанци, т.нар. хот спот, в близост до границата ни, включително в района на Драма.
Междувременно връщането на мигранти от гръцките острови в Турция е временно спряно. Като причина за това Гърция изтъква, че повечето от 6750-те пристигнали са подали молби за убежище, а не достига квалифициран персонал, който да обработва молбите.
Повечето експерти, обещани от Европейския съюз, все още не са пристигнали. Гръцките власти смятат, че ще бъдат необходими най-малко две седмици, докато процедурата по депортиране бъде възобновена.
Гръцкото издание Kathimerini пък съобщи днес, че европейската полицейска агенция Европол е разположила екип от агенти под прикритие в центровете за регистрация на мигранти в Гърция с цел спиране на проникването на бойци на „Ислямска държава“ и намаляване на активността на други престъпни мрежи.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов