Плевнелиев: Само преговорите биха спрели насилието в Сирия и бежанския поток

Президентът се срещна с йорданския крал Абдула II на конференцията по сигурността в Мюнхен

Политическите преговори са единственият начин за постигането на устойчиво решение за спиране на насилието в Сирия. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на Абдула II Бин Ал Хусейн, крал на Хашемитско кралство Йордания, които разговаряха днес в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Българският държавен глава подчерта, че страната ни и ЕС следят с тревога кризата в Близкия Изток и изрази признателност за усилията на Йордания, и лично на крал Абдула II, за разрешаване на конфликтите в региона.


Българският държавен глава и крал Абдула II бяха единодушни, че терористичната дейност на "Ислямска държава" е основен фактор за дестабилизация на Близкия Изток и на съседните региони и изисква координирани и целенасочени усилия от страна на цялата международна общност за противодействие на тероризма и екстремизма. Йорданският крал подчерта, че е много важно да не се допусне разпространение на радикалния ислям в региона на Балканите. "Прекратяването на гражданската война в Сирия и включването на представители на влиятелни групи от сирийското общество в политическия процес е начинът за спиране на огромния бежански поток към съседните на Сирия страни и впоследствие към Европа", отбеляза българският държавен глава.


Европейският съюз е готов да разшири подкрепата си за всички държави, които носят основната тежест по приемането на бежанци от конфликтите в Близкия Изток и България е част от тези усилия, увери по време на срещата президентът Плевнелиев. В Йордания има над 1 млн. бежанци от Сирия и страната е добър пример за успешна интеграция на търсещите убежище, чрез осигуряването на достъп до образование и възможности за работа. България също е добър пример за толерантното съжителство на различни религиозни общности, посочи още държавният глава.


По време на срещата президентът Плевнелиев подчерта, че между България и Йордания съществуват отношения на взаимно доверие, като двете страни споделят общи позиции по актуалните въпроси от регионалния и международния дневен ред. Росен Плевнелиев оцени високо партньорството на двете държави и в рамките на международните организации.


Държавният глава посочи, че активизирането на политическия диалог е предпоставка и за последващо развитие на двустранното икономическо сътрудничество и динамизиране на бизнес отношенията. През последните години двустранният стокообмен надхвърля 130 млн. долара и беше изразено общо желание за неговото увеличаване, както и за насърчаване на туристическия обмен между България и Йордания.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен