България ще подпомогне финансово бежанските лагери в Турция

Политика

23-03-2016, 17:01

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парите отиват не в турската държава, а в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование

България ще изпрати 5 876 945 евро помощ за бежанците в Турция.  Това реши парламентарната Комисия по външна политика, приемайки законопроект за ратифициране на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и сертификата за принос от страна на България с приложения към него график на плащанията.

Споразумението събра 7 гласа „за“, 2 „против“ и 4 „въздържал се“. Парите ще бъдат изплатени на части в периода 2016-2019 г., информира news.bg. Средствата са предназначени за спешна хуманитарна помощ - основно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование.

Общият размер на помощта по механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро от бюджета на ЕС, а останалите следва да бъдат осигурени от вноски на държавите-членки към Механизма. Вноската, която България трябва да плати, e изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на БНД на ЕС. Парите ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, главно по линия на хуманитарна помощ и Инструмента за предприсъединителна помощ.

Зам.-министърът на финансите Фейзи Бекир заяви, че първата ни вноска ще бъде през четвърто тримесечие на 2016 година.

От БСП се обявиха против споразумението. Социалистът Янаки Стоилов подчерта, че нямаме гаранции, че ще можем да връщаме в Турция лица, които не попадат в категорията на бежанците, каквото е една от възможностите на споразумението.
Такава теза заяви и депутатът от АБВ Георги Кючуков. Той обаче изтъкна безпокойството си от това как ще се следи дали Турция използва целесъобразно парите.

Патриотите също се обявиха против ратификацията на споразумението.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен