Избрани Новини

Автобусни спирки в Благоевград ще зареждат мобилни устроийства

Проектът е на ученичката Анелия Атанасова

Ученичка от Благоевград разработи проект за превръщане на старите автобусни спирки и репове в „зарядни кабинки” за мобилни устройства. Идеята е в тях да има слотове за зареждане на таблети, компютри и смартфони, както и безплатен интернет.

Според дванадесетокласничката Анелия Атанасова мобилните устройства са важна част от ежедневието на младите хора. Казва, че често й се случва да има нужда от телефона си, но да не може да го използва, защото батерията му е изтощена, а няма къде да я зареди. Така й хрумнала идеята, че спирките и старите репове могат да се превърнат в „Оранжеви зарядни кабинки”.

Анелия Атанасова: „Идеята ми е да превърна тези изоставени репове в любимото място на всеки от улицата. Това представлява модифициране на старите репове, като ще се сложи соларна система на покрива на тази кабинка, която ще осигурява необходимата енергия през цялото време“.

Кабинките ще бъдат оборудвани със зарядни устройства за различни модели смартфони, както и с екран, който ще се използва за реклама и съобщения, а също така и за кампании, свързани с опазването на околната среда. Анелия е помислила и как съоръженията да се предпазят от вандалите – с монтиране на видеонаблюдение. Момичето е изчислило, че не е необходима голяма сума за реализирането на проекта й.

Анелия Атанасова: "В главата ми се върти нещо около 1000 лв. за реставрация на самия стар реп, за пребоядисване, соларната система е около 600 лв., а необходимите слотове за зарядни устройства не са чак толкова скъпи, също така Wi-Fi точката не е толкова скъпа. Единствено екраните може би са малко по-скъпи“.

Анелия има голямо желание да осъществи идеята си на практика, затова ще я представи пред общинското ръководство на Благоевград, ще търси и начини да осигури допълнително финансиране за изпълнение на дейностите. От електроразпределително дружество вече са оценили иновативния проект и са отпуснали стипендия на момичето, предложили са и й стаж. Вече е приета и в Техническия университет, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)