Избрани Новини

Герои на Дупница поставиха на банери по спирките

Със симки и биографични справки бележити дупничани са представени на банери

За бележитите личности на Дупница от по-далечната и близка история ще могат да четат жителите и гостите на града по автобусните спирки. Със симки и кратки биографични справки бележитите дупничани са представени на банери, монтирани на местата за чакане на автобус. Кампанията е наречена „Дупница помни" и първите банери вече са по спирките. Ня тях се разказва за делата на личности, свързани с историята на града и региона. Информацията е обработена от Исторически музей – Дупница, откъдето са осигурени и фотографиите.

"Идеята ни се роди спонтанно. Неведнъж сме си говорили, че младите хора не познават историята на родния си град. Още по-малко и знаменити личности, които са дали много на града и България.

Тези хора и делата им трябва да се знаят и познават, затова решихме да се спрем на този вариант. Докато чакаш автобуса, да прочетеш за някой свой съгражданин и да не се срамуваш, че градът ти не е дал нещо на света. Христаки Павлович, ген. Тодор Радев, Даскал Ристо и т.н. – какво знаем за тях, ако не се интересуваме. Колко хора знаят, че бащата на ксерокса е акад. Георги Наджаков и откритията му се ползват в няколко области. Един голям дупничанин, признат в целия свят, но в България малцина знаят за него.",коментира кметът на общината Методи Чимев.

Банерите ще разказват на дупничани за живота и делото на св. Иван Рилски, Васил Левски, Христаки Павлович – Дупничанин, Аверки Попстоянов, Христо Димитров – Даскал Ристо, Димитър Янакиев Бисеров, Христо Меджидиев, Никола Лазарков, Иван и Крум Чапрашикови, Никола Додов, д-р Иван Христов Лобутов, ген. Тодор Радев, Никола Коларов, Димитър и Елена Топлийски, акад. Георги Наджаков, Невена Коканова.

До 3 март с исторически банери ще бъдат обзаведени всички спирки. Идната година видните дупничани ще бъдат заменени от българските царе, съобщава още standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов