Кметът Камбитов: Основният проблем на града ни е липсата на офис площи клас "А"

Кметът подписа меморандум за сътрудничество в сектора информационните и комуникационните технологии

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа меморандум за сътрудничество за развитието на информационните и комуникационни технологии в областния център на Пиринско по време на Кръгла маса, проведена в Благоевград. Партньори в съглашението са още Българска академия на науките, Американски университет в България, Югозападен университет, Българска асоциация за информационни технологии, Българска аутсорсинг асоциация и Българска асоциация на софтуерните компании.

Приоритетите, които ще бъдат следвани от страните в меморандума са подпомагане на икономическото и обществено развитие и повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на ИКТ, насърчаване на научните изследвания и връзката „наука – бизнес“, образованието по софтуерни специалности на ученици и студенти, както в Благоевград, така и в страната. 

В рамките на срещата взеха участие евродепутати от групата на ЕНП в ЕП, зам.-министри и представители на ИТ компании. Кръглата маса се организира от Община Благоевград, съвместно с БАИТ,  под егидата членовете на ЕНП в ЕП. Партньори на събитието са БАСКОМ и Българска Аутсорсинг Асоциация. Гости на срещата бяха депутатът Даниела Савеклиева, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, декани на факултети във висши учебни заведения, преподаватели и специалисти.

По време на срещата кметът д-р Атанас Камбитов представи политиката на Общината в посока привличане на родни и чуждестранни компании, работещи в ИТК сектора в Благоевград. "С развитието на ИКТ сектора Благоевград ще се превърне в модерен европейски град, залагащ на високите технологии. Обикновено когато говорим за Благоевград, акцентираме върху географското разположение, близостта му със столицата, Гърция и Македония. Освен, че всичко това ни дава възможност да привличаме кадри, ни дава възможност и да работим по трансгранични проекти. Имаме добра инфраструктура, разбира се има какво още да се направи и работим в тази посока. Стремим се да създаваме прозрачна бизнес среда. Едно от най-големите ни предимства са младите хора, които живеят и учат в Благоевград, защото ИКТ индустрията трябва да има добра инфраструктура и добре образовани хора. Аз не съм оптимист, аз залагам на еднополюсния модел, всички ние знаем, че това предстои. Имаме около 18 000 студенти, имаме елитни средни общообразователни училища, гимназии. Точно този потенциал трябва да се използва“, каза в част от слово си д-р Камбитов. Той посочи като добър пример политиката осъществявана в Тел Авив и подчерта, че  това е градът с най-много стартиращи компании. „Там е установена практика студентите да се стимулират, да се създават нови компании и по този начин се скъсява разстоянието между бизнес и образование. Именно затова институциите трябва да работят в синхрон и да се търси решение.

През последните 5 години  Община Благоевград много интензивно се рекламира в градове като Лондон, Солун, Букурещ. В момента в Китай се прави презентация на Благоевград. Основният проблем на града ни е липсата на офис площи клас „А“. Затова пета година работим за реализиране на мащабни проекти. Усилията ни са насочени към създаване на експо център, в който ще има хотелска част, конгресен център, както и изграждане на офис площи с висок клас. Амбицията ни е Благоевград да бъде сред общините, които ще могат да се възползва от плана „Юнкер“ , каза още д-р Камбитов.

Кметът на Благоевград подчерта, че друг проект, по който се работи интензивно е създаване на транспортен терминал. Той акцентира върху факта, че единствената митница между София и Солун е в Благоевград и е външна за ЕС.

"Разбира се много е важна и градската среда, защото хората, избрали да  инвестират в Благоевград, трябва да живеят комфортно. Работим в посока реализиране и на проект „Спортен Благоевград“, който включва изграждане на спортни комплекси, хотел на стадион „Христо Ботев“, защото в момента има липса на достатъчна леглова база. В момента водим разговори с Българо-Американската кредитна банка за придобиване на ски писта „Картала“. Освен това имаме осигурени 220 млн. лева за саниране на сгради. Реализиране на всички тези проекти ще създаде много добри условия за бъдещи инвеститори“, каза по време на срещата д-р Атанас Камбитов. 

Своята визия за развитието на ИКТ сектора изложиха още  евродепутатите от ЕНП Ева Паунова, Владимир Уручев, председателят на УС на БАИТ Петър Иванов, проф. Аврам Ескенази и проф. Галя Ангелова от Институт по математика и информатика при БАН, Анна-Мари Виламовска, секретар по иновации и здравеопазване на Президента на Р България, президентът на АУБ Страцимир Кулински, доц. Борислав Юруков, ректор на ЮЗУ, Филип Мутафис, член на УС на БАСКОМ, Лиляна Вълчева - председател на Национален синдикат към КНСБ, както и Пламен Цеков, член на УС на БАА.

На финала на срещата кметът Камбитов покани всички присъстващи в залата, да посетят Благоевград през септември, за да видят конкретните резултати от усилията в посока превръщане на града в модерен европейски град. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"