Избрани Новини

Шивашки цехове в Пиринско търпят загуби заради гръцката блокада

Не могат да изнасят продукцията

Сериозни загуби търпят шивашки фирми от Петричко – Санданския край, чието производство е обвързано с Гърция. Някои от по-малките цехове в региона са затворени от 10-ина дни. Други все още работят с последните материали, които имат в складовете си. Категорични са обаче, че ако несигурната ситуация по граничните ни пунктове с Гърция продължи, ще трябва да прекратят работата си.

В село Самуилово има два шивашки цеха. Единият е спрял работа преди 10 дни, заради липса на материали, които получава от Гърция. Другият все още работи, но също трупа загуби, тъй като не е успял да изнесе готовата продукция навреме.

Димитрина Стамчева- управител на шивашки цех: “Това значи, че нашите договорни отношения са нарушени, което ще рече, че рано или късно ние ще бъдем задължени да платим някакви щети.”

В шивашкия цех на Коста Кондов в Михнево работят 60 жени. Тук получават разкроени материали от Гърция, ушиват ги и ги връщат като готова продукция в южната ни съседка. Заради блокадата бусът им стоял три дни на гръцка територия и се върнал с неизпълнена поръчка обратно в Солун. В двора на цеха стои и камион, пълен с готова продукция.

Коста Кондов- управител на шивашки цех: “Имаме загуби. Тука имаме продукция , която трябваше в петък да бъде експедирана в Гърция, тя стои още при нас.”

Според управителя на цеха, ако блокадата се проточи, вероятно ще бъде принуден да спре работа.

Коста Кондов: “Отразява се на целия регион тука, особено които са обвързани с Гърция бизнеса, положението стана трагично.

Представители на бранша в региона се съмняват се, че някой ще ги компенсира за претърпените загуби.

Димитрина Стамчева: “Не можем да разчитаме на никой по простата причина, че никой не е загрижен за бизнеса. Ние отдавна сме оставени на самотек.”

В много села в региона шивашките цехове са единствените, които осигуряват работа за местните жени, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов