Избрани Новини

Шепа зелени “милионерчета” протестират на жълтите павета?

Контрапротестиращи в Банско призоваха "Господин премиер, моля отървете се от тях, за да останат хора в България"

Десетина “природозащитници” се събраха тази сутрин на шумно отразения от 2 телевизии флашмоб за Пирин, организиран във фейсбук от Коалицията „За да остане природа в България“. 

“Еколозите” скандираха “Пирин не е баница” и “Развалете концесията”, отправиха нападки срещу консеционера на ски зона Банско и призоваха правителството да отмени концесията за Банско. 

Протестиращите носеха плакати с карикатура на Христо Комарницки, за да посрешнат министрите, събиращи се на редовно заседание. Основният  им аргумент за протест бе, че  искат да представят документи за нарушения на концесионера в Банско. 

Възмутени граждани, отиващи на работа в същия час се питаха тези хора не работят ли, че имат толкова време за протести? А как се издържат? Защо не подават сигналите в прокуратурата?

“Тези пак клатят държавата”, тцъкаше отстрани подгизнал от дъжда възрастен господин.

В същото време на котрапротест в Банско се бяха събрали местни хора, туристи и представители на фирмата концесионер.

Иван Обрейков бе категоричен, че тези обвинения са само в главите на “шепа хора”, които протестират пред МС. 

“В България има прокуратура, където досега нито едно нарушение не е доказано. Моля, г-н Борисов и правителството да не обръщат внимание на тази шепа хора, които пречат на развитието на туризма, на развитието на регионите. Тези хора харчат държавни пари, пари на данъкоплатеца и моля да не им се обръща такова внимание, какво им обръщат медиите.”

Представител на ски-учителите отправи апел към управляващите:

“Зелените човечета” вече години наред източват държавата и не внасят нито лев в хазната. Това са паразитете на обществото ни. Господин премиер, моля ви, отървете се от тях, за да останат хора в България!”

Представител на общината изказа публична подкрепа за развитието на ски-зона Банско, като подчерта, че това е изключително важно за града, за региона, за България като цяло. “Подкрепяме безрезервно втората кабинка и уплътняването на ски-зона Банско, както и изграждането на ски-зона Добринище. Позицията на общината остава такава.”

Припомняме, че преди дни зелените активисти саботираха международната кръгла маса за развитие на зимния и планинския туризъм, организирана от Министерството на туризма.

Министър Ангелкова бе шокирана от случилото се и определи саботажа като “цирк”.

„Ние сме за смях пред света. Седем години вървят процедури за втори кабинков лифт на Банско. Крайно време е държавата да каже ще се случва ли. Защо не последваме Англия и не приемем закон за НПО-та, които са финансирани с грантове и те да нямат право на лобизъм, коментира Цеко Минев, президент на федерацията по ски.

Лоран Ванат, международен експерт по зимен и ски туризъм, в интервю заяви: Шокиран съм, че вашите екоорганизации не се интересуват от фактите. Никога не съм виждал подобен скандал. Когато някой иска да изгради нов лифт, обикновено се провежда отворена дискусия с всички от неправителствения сектор, но това се случва с изслушване и анализиране на факти, и с взаимни компромиси, а не както се случва в България. Просто тези хора не се интересуват от фактите. 

На профила си във Фейсбук пък коментира “WWF се финансират от Швейцария!”.

Легендарният скиор Марк Жирардели, участник в срещата, също беше категоричен: „Природозащитниците“ показват пълна липса на уважение към държавата. Еколозите са агресивни, защото нямат аргументи за дебат".

 

Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката, публикува  кратък преглед на някои проектите, по които са получили милиони левове.

Днес, на дневен ред, остават няколко въпроса. Въпроси, на които обществото рано или късно ще поиска публично отговор:

Няма ли правителството и парламентът да дадат отговор къде се харчат милионите, получени от “зелените”?

Защо се допуска обществото и бизнесът да бъдат жертва на финансирани от чужбина неправителствени организации?

България от неправителствени чужди  организации с непрозрачно финансиране ли се управлява или от конституционни избрани институции? 

Какво работят тези “протестиращи”, как се издържат? Кой проверява отчетите за получените по проекти милиони?

И не на последно място: Докога тази шепа от 10 – 15 “природозащитници”, представящи се и за гражданското общество на България ще налага мнението си като обществено?



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов