Избрани Новини

Кмет спира бунт на тютюнджии

Държавата прави регистри за изкупните кампании

За още малко търпение помоли тютюнджиите в Неврокопския край кметът на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов, съобщава standartnews.com. В региона има сериозно напрежение и притеснение заради мудното изкупуване на тютюн от реколта 2015 година. 

"Искам да успокоя тютюнопроизводителите. Водим преговори с Министерството на земеделието и храните в лицето на г-жа Десислава Танева и фирмите – купувачи. Предвид на това гарантираме, че тютюнът ще бъде изкупен, както количествата с договори, така и количествата без договори. Трябва още малко време заради необходимата организация на процеса", с тези думи се обърна към стопаните Мименов.

Справката сочи, че само в Неврокопския край за 40% от произведената продукция няма подписани договори с фирмите, става въпрос за близо 2000 тона "зелено злато". Министър Танева е поела ангажимент да съдейства за изкупуването на цялата реколта от миналата година. Друг важен въпрос е приемането на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират правата на тютюнджиите.

 "Добрата новина е, че с тях държавата ще регламентира целия процес, а няма да стои безучастно отстрани. Ще се въведат регистри. Ще има ясни правила. Ще се знае кога е началото и краят на изкупната кампания, минимална изкупна цена, срокът на плащане", уточни Мименов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов