Избрани Новини

Чушката измества тютюна в гърменско село

Никой, захванал се с новата земеделска култура, не се е отказал

В Гоцеделчевския край масово се отказват да отглеждат тютюн. Хората предвидливо са се пренасочили към други култури, от които имат по-голяма сметка. Много земеделци започнаха да отглеждат краставички корнишони и лавандула, и изоставиха несигурния пазар на тютюна.

И чушката започна бавно да измества тютюна като препитание за жителите на гърменското село Долно Дряново, съобщава standartnews.com. Все повече са тези, които отглеждат зеленчука като алтернатива на „зеленото злато". Вече 7-8 години непрекъснато се увеличават площите, които са засети с чушки, а не с тютюн. Земеделците в някои сезони произвеждат над 150 тона от вкусния зеленчук. Никой от тези, които се захванали преди време с новата земеделска култура, не се е отказал.

"Някои обаче гледат и двете култури – тютюн и чушки. Така си осигуряват прилични доходи", твърдят местни хора. Неволята принудила местните хора да сменят отглеждането на тютюн с производство на пипер.

"Тук е най-вкусната чушка в България. Селото ни нито е нависоко, че да ни удря слана, нито е в ниското, за да ни плаши росата", казват селяните. Те разполагат и с нови сортове, които са внос от Холандия.

"Аз разчитам на чушката, за да изхранвам семейството си. Тази година засадих 2 декара, а очаквам от тях да прибера поне 4-5 тона от зеленчука. Не се оплакваме и от липса на купувачи", споделя Мустафа. Местните земеделци пласират продукцията си не само в Неврокопския край, а също в Доспат, Девин и Сърница.

„Там най-много се търсят чушките ни, продаваме ги и на частни лица, и на хотелиери в Девин и Доспат", допълват те.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов