Избрани Новини

Усложнява се двойната блокада на българо-гръцката граница

Търсят изход на проблема с блокадата

На ГКПП "Кулата - Промахон" започна раздаването на храна и вода на хората, чакащи на километричните опашки от камиони и леки автомобили. Хуманитарната помощ е осигурена от близките до границата общини Петрич и Сандански. 
Министърът на транспорта Ивайло Московски, който от сряда вечерта е на "Кулата", е провел поредните разговори с гръцките власти в Серес за ангажимент към бедстващите хора там. 

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов заяви, че промяна на позицията за вдигане на блокадата от гръцка страна няма:

До обед вече веднъж ще бъде раздадена храна и вода на шофьорите на товарните автомобили. По отношение на гръцката страна на блокадата - от сутринта договорихме с гръцките власти два автобуса да преминат и шофьорите, които имат желание, да използват тези автобуси да дойдат да си купят неща от първа необходимост от българските магазини, след което да се върнат обратно при товарните автомобили. С консула съм се свързал - около 13.00 часа също ще бъде доставена вода от негова страна. 

Опашките са километрични - от порядъка на 15-16 километра от наша страна, а от гръцка страна по информация надхвърлят 20, допълни Михайлов относно чакащите камиони и коли от двете страни на границата.

Екипи на Българския червен кръст пътуват за граничния пункт с хуманитарна помощ. Ако получат разрешение от Гърция, доброволческата организация има готовност да помогне и на нашите сънародници там. 

Български превозвачи блокираха тази сутрин и ГКПП "Маказа". Движението на всички автомобили е спряно и към този час, като сутринта два микробуса, няколко автомобила и един бетоновоз препречиха входа на граничния пункт. В блокадата участват двайсетина мъже от Пловдив, водени от Илия Костурски, член на Управителния съвет на Съюза на превозвачите. Очаква се по-късно да се присъединят и други техни колеги от района. 

Контрапротестът е в отговор на блокадата на пътя Кърджали - Комотини, където гръцки фермери трета седмица са преградили с трактори шосето на 17 километра от границата. Българската блокада ще продължи до тогава, докато гърците изцяло освободят пътищата, заявиха превозвачите. Според тях ситуацията вече е извън контрол, а фирмите търпят десетки хиляди евро загуби от неосъществени превози. Протестиращите заявиха, че ще останат на "Маказа", ако се наложи и до Великден. 
От началото на блокадата нито един автомобил не премина през пункта - пропускаха се само пешеходци, но желаещи няма поради факта, че от границата до Комотини са 24 километра. Няколко коли, пътуващи за Гърция, се върнаха обратно, когато видяха блокадата. 

Втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи на ГКПП "Капитан Петко войвода". На гръцка територия чакат предимно български камиони, като шофьорите и тук са изнервени и искат бързо решение на кризата. 

Колоната от ТИР-ове на наша територия е над 3 километра, а българските превозвачи са категорични, че ще останат на границата до окончателното решение на кризата. На гръцка територия опашката от ТИР-ове е над 5 километра, като повечето камиони са български. 

Областната администрация в Хасково раздаде вода на шофьорите на граничния пенкт "Капитан Петко войвода", където движението втори ден е блокирано от български тирове. Шофьорите са изнеревни от чакането и загубите, които търпят, особено тези, които превозват бързо развалящи се стоки. 

Българските власти съветват хората, които са блокирани на територията на Гърция, да използват все още отворените пунктове "Златоград" и "Ивайловград", които в петък в 9.00 часа ще бъдат блокирани, или обходни маршрути през Македония, съобщава БНР. Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)