Избрани Новини

"Замърсеният" въздух винаги е обвързан с конкретен замърсител

78 превишения на качеството на въздуха е отчела автоматичната станция в кв. "Ален мак" за миналата година

Когато става дума за въздуха, който дишаме, определението "замърсен" трябва да се използва винаги, обвързано с конкретен замърсител и неговата концентрация в атмосферния въздух. Това каза за радио „Фокус” Александър Гошев, главен експерт в дирекция превантивна дейност при Регионална инспекция по околнате среда и водите - Благоевград.

"За Благоевград и повечето големи градове в страната става дума за замърсяване с фини прахови частици с размер до 10 µm", разясни Гошев. По думите му, нивата на общо 8 показатели, включително фини прахови частици, с размер до 10 µm, серен диоксид, азотен диоксид, бензен, озон, полициклични ароматни въглеводороди, имащи пряко отношение към човешкото здраве, заедно със стандартен набор от метеорологични параметри, се регистрират от Автоматична измервателна станция за контрол на качеството на атмосферния въздух. Той заяви още, че същата е в експлоатация от началото на 2008 г. и се намира в кв. „Ален мак“, град Благоевград.

"Нека се върнем на фини прахови частици, с размер до 10 µm, по този показател са определени две норми – средноденонощна норма за опазване на човешкото здраве, която е 50 µg/m3 и средногодишна норма за опазване на човешкото здраве, която е 40 µg/m3“, подчерта експертът. По думите му, превишенията на средногодишна норма за опазване на човешкото здраве не бива да са повече от 35 бр. годишно.

"Данните от автоматичната станция за качество на атмосферния въздух показват съответно 62 бр. превишения за 2014 г., 78 бр. за 2015 г. и 18 бр. превишения на СДН от началото на 2016 г. до момента“, добави Гошев. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)