Избрани Новини

Осъдиха Благоевград да плати 1500 лева на ухапана от куче жена

Сумата е обезщетение за претърпени неимуществени вреди

Община Благоевград трябва да плати 1500 лева на Б. Пендуркова, която била ухапана от безстопанствено куче. Окръжните магистрати потвърдиха решението на районния съд. Сумата е обезщетение за претърпени от благоевградчанката неимуществени вреди в резултат на причинено й на 4 март 2015 г. увреждане - ухапване от безстопанствено куче. Върху сумата ще се заплати и законна лихва от датата на увреждането до окончателното й изплащане. Съдът обаче отхвърли иска на потърпевшата в пълния му размер от 5000 лева като неоснователен. Присъдени са и сторените пред първата инстанция разноски.

Община Благоевград обжалва решението с искане да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да се отхвърли предявеният иск като неоснователен и недоказан. В жалбата се твърдеше, че съществуването на безстопанствени кучета на територията на общината не може да обуслови осъждането й, тъй като отговорността при непозволено увреждане се носи за противоправно и виновно поведение. А по делото не е доказано наличие на такова от страна на общината. Не е налице пряка връзка между поведението на общината и това на безстопанствените кучета, липсва причинна връзка между увреждането на пострадалата и бездействието на кметството, твърдяха юристите. Но Окръжен съд – Благоевград потвърди наказанието, решението е окончателно.

Общината ще плати и 300 лева разноски пред въззивната инстанция, сторени от ухапаната от куче жена, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов