Представиха находки, открити при спасителните проучвания по трасето на АМ "Струма"- Лот 2

На терена са били открити селища от новокаменната епоха до началото на 11 век

Археологическите находки, открити при спасителните археологически проучвания по трасето на автомагистрала "Струма"- Лот 2 на многослойното селище при с. Мурсалево, община Кочериново, бяха представени по време на организирана от Регионалния исторически музей в Кюстендил публична лекция, посветена на 14 февруари - Ден на археолога.

"Това са едни от най-тежките археологически проучвания, защото там сме обвързани със срокове, има сложна организация и трудни въпроси за решаване", каза ас. Румен Спасов от музея в Кюстендил. Той уточни, че на терена, проучван от него, са били открити селища от новокаменната епоха до началото на 11 век. "Това е дълъг период на обитаване, но това не е случайно, защото самият терен и земята край долината на река Струма винаги са били примамливи за заселване на земеделците", разказа Спасов.

Основните находки, открити на мястото, са от глинени съдове от различни епохи, предмети, свързани с поминъка, бита и религията на населението. Намерени са и монети от различни исторически периоди.

"Успяхме да проучим огромни по площ обекти. Моят обект беше 15 хил. кв.м.", каза Румен Спасов. Той разказа още, че проученото селище от него е характерно с това, че хората са го напускали организирано при всяка опасност, а след това са се завръщали отново.

Сред откритите материали са антропоморфни фигури от новокаменната епоха, голямо количество глинени съдове, накити от различни епохи.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен