Избрани Новини

Кабел бави откриването на Археологически парк в Сандански

До 10 дни ще е ясна датата за отварянето на обекта, увери кметът Крил Котев

Кабел се оказа най-важната причина за забавянето на церемонията по откриването на уникалния Археологически парк в Сандански. Захранващата жица е от стар електропровод и трябва да се премахме, а обектът да се захранва от нов проводник. „Чакаме енергото да си свърши работата, защото новият кабел е положен", уточни директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Кметът на общината Кирил Котев разкри, че в момента се извършва последна проверка от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Кметството съдейства на проверяващите. „Надявам се, че до 10 дни всичко ще приключи и ще насрочим дата за откриването на парка, който е заключен за посетители вече 4 месеца", каза градоначалникът.
Археолозите в града са готови да експонират всички най-ценни свои открития. „Ние сме нетърпеливи да отворим вратите за посетители, но сме длъжни да спазим закона. Напливът е огромен, има много запитвания от наши и чужди туристи", потвърди Петков.

Ремонтът на обекта се осъществи по проект „Сандански – зората на ранното християнство". В него има богат ансамбъл от раннохристиянски базилики - Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и Базилика на епископ Йоан, които са едни от най-големите и най-интересни археологически обекти с национално значение. Има и забележителна музейна колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика и керамика. През 2014 г. археолози откриха изключително рядка и ценна находка – раннохристиянски кръст от 5-6 век, с който са се водили литийни шествия от местния епископ. Натъкнаха се и на уникален бронзов чучур. Но все още нито един турист не може да ги види заради затворените врати на археологическия парк, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов