Избрани Новини

Археологическите обекти в Петрич ще работят и през зимата

Античният град "Хераклея Синтика“ и Национален паметник-музей „Самуилова крепост“ са отворени целогодишно

Археологическите обекти в Община Петрич са отворени за туристи и през зимния сезон. Това каза за радио „Фокус“ Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му студените месеци в Община Петрич, която е в петричката котловина, намираща се между Рупелското и Кресненското дефиле, преминават по-леко от останалите региони в България.

"Ние не се притесняваме от изключително ниски температури или снежни покривки, защото това не е характерно за нашата община. При нас климатът е преходно  средиземноморски, който позволява целогодишно посещение на археологическите обекти, които имаме извън града и фактически представляват музеи на открито. Става въпрос за няколко обекта, които Исторически музей– Петрич обслужва“, посочи Иванов.

Той допълни, че това са античният град „Хераклея Синтика“, който се проучва от 2007 година и Национален паметник-музей „Самуилова крепост“, която е отдел към музея.

На разположение на туристите е сайтът на музея, от където те биха могли да се информират за актуалните събития и работното време на музея, както и да се свържат с музейните служители и ръководство при въпроси, уточни Иванов.

При подготовката на археологическите обект за зимния сезон се съобразяваме с добрите практики в национален мащаб, каза още Иванов.

"Всеки обект, който е под влиянието на откритите атмосферни условия може да се разруши по-лесно. Затова използваме поне аварийната консервация и специални методи за опазване на зидова архитектура, която е без покривна конструкция. При нас допълнителен проблем се явява и това, че Античен град "Хераклея Синтика" е разположен на хълма Кожух, което от своя страна не позволява изграждането на покривни конструкции, защото на по-ниските нива те ще закриват погледа и въобще естетическия изглед на обекта. Поради тази причина използваме специални химически съединения, които не позволяват разршуването на камъка и запазват архитектурата“, уточни Иванов.

Сходни проблеми има и в Национални паметник - музей „Самуилова крепост“, където има укрепителни съоръжения от времето на Цар Самуил, които също изискват специални грижи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов