Почна изографисване на черквата "Св. Троица“ в Банско

Досега са реставрирани цялостно иконостаса, тавана и колонните пространства

Общинска администрация – Банско стартира инициатива за набиране на средства за изографисването на северната и южната стена на храма „Св. Троица“ в града.
Процесът по обновяване на този паметник на културата вече е започнал, като към настоящия момент са реставрирани цялостно иконостаса, тавана и колонните пространства. През 2015 г. стартира изографисването на северната и южните стени, като за целта от общинския бюджет са отделени средства в размер на 91 800 лева. Освен това, с допълнителни над 80 000 лева са финансирани проучвателни и проектни дейности за изографисването на храма, за да може новосъздаденото да е в пълно съответствие с православния канон и да е максимално близко до стила на Банската иконописна школа от 19 век. Според експертите, за пълно обновяване на храма ще бъдат необходими 700 000 лева.
За всеки, който желае да се включи в инициативата, Община Банско е разкрила набирателна сметка:
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, IBAN: BG52FINV915033BGN0M1YS, BIC: FINVBGSF, Титуляр: Община Банско, Валута: BGN.

Най-голямата църква на Балканите е завършена през далечната 1835 година, като в нейното изграждане биват въвлечени над 350 майстори – каменоделци, строители и резбари, както и чрез доброволния труд на банскалии. Съгласно историческите данни 270 бански фамилии и още 1081 индивидуални дарители са помогнали със средства за издигането на храма, ръководени от тогавашния кмет Лазар Герман. Осемте големи иконостаси са образец за майсторство и са дело на видния представител на банската художествена школа Димитър Молеров. По църквата е работил и синът му Симеон Молеров, който изписва автентичните икони, смятани за най-доброто постижение в иконописната му дейност, както и внукът му Георги Молеров.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен