Kметът на Банско посрещна делегация от Кавадарци, Македония

Общинари от Кавадарци се запознаха с общинската политика за туризъм

Кметът на община Банско Георги Икономов, заедно с председателя на общински съвет – Банско Владимир Колчагов и съветниците инж. Благой Кишев, Костадин Загорчин,Асен Кирицов и Евгения Тренчева, бяха домакини на делегация от македонската община Кавадарци. Гостите бяха членове на тамошния общински съвет, водени от кмета Александър Панов.

Македонските общинари бяха силно заинтересовани от опита на община Банско в развитието на зимните спортове– понеже освен като индустриален център, привлякъл доста чуждестранни инвестиции (металургическият комбинат за фероникел „ФЕНИ“, фабриката „Металекс“ и други), и естествен винарски район с най-голяма изба на Балканския полуостров –„Тиквеш“, Кавадарци е известен и с планината Кожух.

В обръщението си към Александър Панов градоначалникът Георги Икономов посочи добрите практики, които общинска администрация- Банско е въвела през последните години– разработването на цялостен план на регулация на парцелите в рамките на общината, пределен праг на застрояване и кота на височина на сградите, изработването на Общ устройствен план на общината, който да зададе параметрите на градоустройствено развитие в дългосрочен план. Той допълни, че общината е на първо място в Благоевградския регион по усвояване на евросредства с над 106 милиона лева– способ за алтернативно набиране на финансов ресурс, който да бъде инвестиран в местната икономика и подобряване условията на живот.

Освен с развитието на зимния туризъм, кметът Икономов подчерта, че част от мерките за целогодишната туристическа заетост на Банско са многобройните фестивали, за които градът вече беше отличен от БХРА, като конкретизира, че още първото издание на фестивала за балканска музика „Бохеми“ успя да привлече публика и да създаде туристическа заетост през месец юни, който не е активен туристически сезон.kmet-001Снимка на Деня

Щрихи от Плевен