Избрани Новини

Община Банско e с извънредни харчове, но без задължения

Готов е работният проект за обновяването на градския парк

Община Банско няма никакви задължения, а миналата година се наложи да прави доста извънредни разходи покрай водния цикъл, които бяха за асфалтиране на улици, за подмяна на бордюри.

„Очаквам тази година да е по-спокойна от миналата. Събираемостта на собствените приходи се увеличава непрекъснато. В сравнение с 2010 г. през 2015 г. са събрани над 2 милиона лева повече. Два конкретни примера - от данък недвижимо имущество в хазната преди 6 години са влезли 1,5 милиона лева, миналата - 2,4 милиона лева. Туристическата такса е вкарала приходи 397 000 лева, а през 2015 г. - 641 000 лева. Правим всичко възможно да събираме стари задължения към общината. Целта ни е да не мине давностният срок и да загубим тези пари. Някои плащат стари дългове, но пък не плащат новите", заяви за Kmeta.bg градоначалникът на Банско Георги Икономов.

При искане на услуги от местната власт се проверяват фирмите дали са заявили реална площ за търговска дейност, обявили ли са действителния брой легла и имат ли задължения. Бюджетът тази година е 18,871 милиона лева.

„Много важно е да проектираме качествени проекти за новия програмен период, за да разчитаме на европейски средства. Амбицията ни е да подобрим още инфраструктурата. Желанието ми е да подменим канализацията на целия град, да ремонтираме околовръстния път на входа на Банско откъм Добринище, да осигурим пари за художествено оформление на река Глазне в участъка, в който минава през града", твърди Икономов.

Чака се одобрение за проект по Трансгранично сътрудничество с Македония за създаването на модерен 3D музей в курорта. По иновативен начин ще се представят в него Банско и Пирин планина, най-атрактивните забележителности и възможности, които се предлагат на гостите. Ще има и класически помещения - те ще се ползват за изложби.

Музеят ще се намира в Дома на изкуството. Сградата ще се превърне във виртуален парк за природа, история, култура и ще привлича туристи от страната и чужбина.

Целта е гостите на курорта да се потопят в историята, географията и изкуството чрез иновативното решение. Ще има виртуална разходка по хълмове, сред архитектурни и исторически забележителности в Банско.

„Готов е работният проект за обновяването на градския парк, ще възстановим езерото в него, ще изградим Алея на възрожденците - в нея ще монтираме бюстове и барелефи на велики банскалии и българи. Ще осигурим и достатъчно места за отдих, забавление и игри. Помислили сме и за възрастните, и за децата. Искаме да построим подземен паркинг под улица „Гоце Делчев", която 50 години не бе ремонтирана, но ние го направихме. Други важни улици -

„Отец Паисий" и „Пирин", също се реконструират. Част от тях ще са пешеходни зони, ще има представяне на традиционни занаяти", казва кметът. След 3-годишна съдебна сага общината си върнала 60 декара земя. На този терен ще изгради 2-3 футболни игрища, тенис кортове, съблекални, паркинг. Базата ще се ползва и от елитни отбори, които идват на подготовка в региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов