Избрани Новини

Местни хора са против бетона в Ковачевица и Лещен

Селата обаче не разполагат с необходимите комуникации - водопроводи, трафопостове

Шепата местни хора в архитектурните резервати Ковачевица и Лещен настояват за ограничаване на строителството и забрана на бетонови постройки в курортните селища, информира kmeta.bg.

Те се жалват, че населените места ще престанат да привличат туристи, ако не се вземат мерки в най-скоро време за ограничаване на бума на строителните дейности. Проблемът е, че се вдигат хотелски комплекси и къщи за гости, които нямат нищо общо с местната архитектура и начин на вдигане на сгради.

Селата пък не разполагат с необходимите комуникации - водопроводи, трафопостове. Жителите на Ковачевица и Лещен не приемат начина на строителство на част от новите постройки - покриват се с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. Убедени са, че по този начин се съсипва уникалността на населените места. Защото интересът на туристите от страната и чужбина към тях е заради вековните къщи, измайсторени от дърво и камък, а покривите им направени с тикли /б.а.-камък за облицовка/.

„Къде са експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство? Трябва да има изискване новите постройки да се правят в пълен синхрон с вековните къщи в селата ни", настояват местните хора.

Туристите могат да се настанят в съвременни и модерни сгради навсякъде в големите градове. Но търсят автентичното и древното, затова идват насам, убедени са те.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов