Избрани Новини

Бетон заля Ковачевица

Уникални къщи се рушат

Тухли, бетон и желязо замениха камъка и дървото в строежа и реставрацията на къщите в архитектурния резерват Ковачевица, пише в."24 часа".

Усещането за живот отпреди два века е на път да бъде развалено заради появяващите се като кръпки нови сгради. Старите майстори са вдигали къщите само с камък и дърво,
  на по 2 - 3 ката, тесни в основата и разгръщащи се във височина с еркерни наддавания, защото теренът е бил ограничен. Покрити са с каменни плочи, които тук наричат тикли.

“Поне 2 - 3 бетоновоза има всеки ден в селото. Хич не се вписват тези нови строежи в цялостния възрожденски облик, но нищо не мога да направя. За всяка дребна поправка, ремонт или за ново строителство се иска разрешение и одобрение на проекта от Националния институт за паметниците на културата. По документи всичко е минало оттам и строежите би трябвало да са съобразени със стила на Ковачевица”, казва кметският наместник Емил Римов.

В същото време има драстична разлика между традиционното и новото строителство. Сред най - големите защитници на автентичния дух на Ковачевица са първите заселници, купили си стари къщи преди трийсетина години, сред които е писателят Георги Данаилов.

"Той е спасителят на Ковачевица. Много го боли заради бетона, който се излива тук. Винаги реагира, ако види, че нещо не е както трябва", казва Римов.
Новото строителство в селото е със съвременни материали, защото излиза по - евтино
и лесно се намират майстори. Дюлгерите, които биха могли да вдигнат традиционна ковачевска къща от камък и дърво, вземат доста скъпо. Работи се бавно при реденето на камъните, а инвеститорите искат бързо да започнат да си възвръщат вложенията. Идват с машините и бързат да налеят бетона.

Не е достатъчно просто човек да е архитект, за да направи ковачевска къща. Трябва да е изучил тънкостите на старите майстори, защото за всеки детайл се знае за какво е и как се изпълнява.

Имаше няколко къщи от камък, но майсторите си оставиха ръцете, както се казва. При зидането между камъните останаха дупки, през които духаше. Заради това набързо облякоха стените със стиропор, разказват в селото.

Няма как строителството да не бъде модернизирано - при всяка къща или семеен хотел се търсят съвременни удобства. Съществуват обаче фини решения и съчетания между традиционно и модерно, така че да не се разваля обликът на Ковачевица.

"Ако сега не се предприемат мерки, скоро вече няма да има какво да се спасява", смята селският кмет. Допълва с нещо любопитно: "Всички си мислят, че на село тоалетната е в двора. Нашите предци от векове са си правили тоалетната на втория етаж - на потона. Оттам по специални тръби мръсотията се стича в общоселската канализация, по - стара дори и от тези в Лондон и Париж".

Другата болка на селото са старите рушащи се къщи. Преди няколко години една от тях - Карагергьовата, се самосъбори и по чудо нямаше пострадали.

Наследниците са пръснати из цялата страна, дори и в чужбина. Трудно се организират и не могат да се разберат дали да продават, или да започнат ремонт и укрепване. Римов успял да открие поне по един на всяка от десетината опасни къщи. Пратил им писма с молба да предприемат мерки. После се оказало, че не му било в правомощията.

“Даже 1 - 2 фамилии ми се заканиха, че ще ме съдят. А аз просто ги молех от сърце хем да запазят уникалните си къщи, хем да не се случи някой инцидент", ядосва се той.

Кметицата на община Гърмен Минка Капитанова обясни, че са изпратени предупредителни писма до собствениците на 13 особено опасни обекта - 8 къщи и 5 каменни зида.
"Получихме отговор от двама наследници. Единият ни обясни, че е започнал частичен ремонт и обезопасяване. Другият пък е готов с проект за реставрация, но чака одобрение от Института за паметниците на културата", каза Капитанова. Останалите постройки са оградени с ленти.

Семейство германски пенсионери - Сия и Герд, които живеят в Ковачевица от поне 30 г., дали пример как да се помогне. Оправили калдъръма на една от улиците, оформили малко площадче и вдигнали чешма. Пак за своя сметка възстановили и фасадите на няколко съседни необитаеми сгради.

"Поне веднъж в годината трябва да идва комисия от Института за паметниците на културата, за да види какво се строи. Ако не се коригира архитектурният облик, скоро ще загубим славата си на българския Холивуд, където са снимани легендарни филми като "Мъжки времена", "Мера според мера" и др.", кахъри се кметът Римов.

Притесненията му засега не са съвсем основателни, защото тази година в Ковачевица ще се снима поредният български филм.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов