Избрани Новини

Болницата в Кюстендил е финансово стабилна

Тази в Дупница има задължения към различни доставчици

Финансовото състоянието на болницата в Кюстендил към момента е стабилно. Това каза пред журналисти управителят на лечебното заведение д-р Александър Величков, предаде радио „Фокус”. 19 души от персонала на болницата са освободени от началото на тази година. Те са изцяло от административно-стопанската част на лечебното заведение.

"Причината за това освобождаване на персонала е предотвратяване на възможността за финансов пробив на болницата във връзка с увеличението на минималната работна заплата.”, обясни д-р Величков. Той подчерта, че през последните седем години цените на клиничните пътеки не са променяни, а от последните три години, при запазване на дейността, дори има и намаляване на приходите в болницата, поради намаляване на заплащането за някои дейности. "Въпреки всичко ние сме се справяли до този момент и сме държали болницата в едно прилично и добро финансово състояние, без да има задължение към персонала или към доставчиците на стоки и услуги.”, обясни д-р Величков.

Увеличаването на минималната работна заплата поставя болницата в трудна ситуация. "Болницата съществува, за да задоволява потребностите на местното население от болнични услуги. Ние трябва да подсигурим както персонал, който извършва тези дейности, така и отопление, осветление, храна, лекарства и всичко, което е необходимо на тези болни хора.”, допълни д-р Величков.

Намаляването на персонала е едно оптимизиране на дейността- извършване на същата дейност с по-малко наличен персонал и по-малко разходи за извършване на тази дейност. Д-р Величков отново подчерта, че освободените хора са само от административно-стопанската част на болницата и не става въпрос за медицински персонал. Нито персоналът, нито пациентите ще получат някакви ограничения на база извършената оптимизация. 

Общинската болница в Дупница има задължения към различни доставчици, заяви управителят на лечебното заведение д-р Любомир Таушански.

"Положението при нас е зле, както и в останалите общински болници в Югозапада. Мисля, че само болницата в Сандански е добре, но там общината превежда пари всеки месец.”, каза д-р Таушански.

Натрупаните задължения са за лекарства, горива, консумативи. Той посочи, че в сравнение с останалите болници задълженията не са много, но се увеличават непрекъснато. През последните години цените не са променяни, а всичко останало е поскъпнало. В болницата непрекъснато се извършват оптимизации, предвиждат се и съкращения сред персонала. Един от най-големите проблеми са неосигурените пациенти, които непрекъснато се увеличават и тяхното лечение са за сметка на лечебното заведение.

В същото време от Инспекция по труда заявиха, че са извършили 32 проверки в лечебните  заведения на територията на област Кюстендил. В болниците те са били 19 на брой. Останалите проверки обхващали медико-социалните и дневни центрове, в които също има персонал, подлежащ на проверка. Установени са 130 нарушения, съответно толкова са и предприетите административни мерки. Съставени са четири акта на болнични заведения. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)