Избрани Новини

Съборът "Пирин пее” ще е само веднъж на 4 години

Решението се взе на Областния съвет за развитие в Благоевград

Два пъти по-рядко ще се провежда съборът за народно творчество „Пирин пее". Най-голямата музикална изява в Пиринския край вече ще се организира веднъж на 4 години, а не на две години, както бе досега. Решението се взе на Областния съвет за развитие в Благоевград в четвъртък. На заседанието, което се води от областния управител Бисер Михайлов, присъстваха кметове, председатели на общински съвети, социално-икономически партньори и представители на университетите. Те приеха предложението на областния управител съборът да се организира през 4 години.

"Основното предназначение на това събитие е запазване на автентичното народно творчество и традиции. След проведени разговори с членовете на журито, участвали в журирането и провеждането на този събор, стигнахме да заключението, че провеждането на „Пирин пее" с цел запазване на неговата същност като такъв и за да избегнем да заприлича на фестивал, трябва да е веднъж на всеки 4 години", заяви Бисер Михайлов.

"За самодейците това не е добра новина, защото тях подобни изяви ги карат да се чувстват значими и полезни с таланта си. Препоръката ми е всяка община да организира веднъж в годината голям музикален форум, за да се изявят тези хора. Ние го правим, нека ни последват и другите", каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Част от самодейците негодуват от решението. Така е по-лесно, няма да се харчат пари и няма да се работи за организацията на такъв голям събор през 2, а през 4 години, смятат те.

За първи път „Пирин пее" е проведен на поляните в прохода Предел през 1962 г., като до 1985 г. съборът се провежда на всеки пет години. След 12 години пауза, той е възстановен през 1997 г., като през последните години се организираше на всяка четна година. Традиционно съборът се посещава от десетки хиляди гости от страната и чужбина, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)