Избрани Новини

Ансамбъл "Перун“ отбеляза 30 години от създаването си

Разложани уважиха юбилея на талантливите певци и танцьори

С пищен концерт Ансамбълът за народни песни и танци „Перун“ към НЧ „15.09.1903-1909“ в  Разлог отбеляза 30-годишен юбилей.

Сцената на читалището в Разлог се изпълни с красота, изящество и майсторство, подарени от изпълнителите и танцьорите от ансамбъла на публиката в препълнената до краен предел зала.

През 1982 г. е основан Ансамбъл за песни „Разлог“. Първи негови ръководители са Александър Кокарешков и Иван Марин. Ансамбълът интерпретира градската традиционна песен от Югозападна България в стила на градското пеене от района. Три години по-късно  към Ансамбъла за песни е създаден и танцов състав с ръководител Георги Чопов. Оттогава ансамбълът носи сегашното си име „Перун“.  Успехите му привличат изтъкнати творци като Николай Ваклинов, Христо Коларов, Димитър Динев и др. Интересни и оригинални са постановките на хореографа Костадин Руйчев, оставил огромна следа във фолклорната палитра на България. Негови са постановките "На мегдана" , "Чорбаджии" , "Разложки игри". От 1987 г. ръководител на оркестъра и певческата група е Благой Юруков. От 2012 г. хореограф на танцовия състав  е Мария Калоянова.

Ансамбълът развива активна концертна дейност и е чест гост на мероприятия и фестивали в страната и чужбина, а призовете не спират да се множат.

Юбилеят на талантливите певци и танцьори уважиха кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова-Тасева и заместник-кметът инж. Венцислав Гърменов. 

Председателят на читалището Атанас Орозов поздрави всички участници. „Тук някои дойдоха като деца, други намериха любовта на живота си, създадоха деца. Бъдете здрави и вървете винаги напред, както досега“-каза Атанас Орозов.

 

      



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов