Избрани Новини

Съдът не касира изборите за съветници в Благоевград

Оспорен бе начинът на отразяване на преференциалните гласове

Административен съд в Благоевград отказа да касира вота за общински съветници в областния център, съобщава standartnews.com. Искането за отмяна на резултатите за местен парламент бе внесено от няколко политически партии и коалиции, както и кандидати за местна власт. Те оспорваха основно начина на отразяване на преференциалните гласове.

Жалбоподателите претендираха, че изборният ден е приключил след утвърдения от ЦИК краен час. Видно от съставените протоколи на секционните комисии, изборният ден в по-голямата част от местата за гласуване в Благоевградско е приключил в 19.00 часа. Изключение правят само десет секции. В 26 протоколи на СИК пък не е отразен час на край на гласуването. Това обаче не се отразява на крайния изборен резултат, се сочи в съдебното решение.

Съдът остави без уважение искането за повторно ръчно преброяване на бюлетините.

Само в една секция резултатът е бил поставен под съмнение. Всички останали протоколи са подписани без възражения и особени мнения.

В хода на делото не се установи при произвеждане на избора за общински съветници да са допуснати съществени нарушения, които да водят до недействителността му.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов