Избрани Новини

Административният съд не касира изборите в дупнишкото село Бистрица

Изборът там беше спечелен от Кирил Огненски

Административният съд в Кюстендил отказа да касира изборите за кмет на дупнишкото село Бистрица, предаде радио „Фокус”. Изборът там беше спечелен от Кирил Огненски, а останалият втори кандидат за кмет – Георги Амбарков обжалва решението на Общинска избирателна комисия – Дупница, с което беше определен кметът на кметство Бистрица след първия тур на местните избори.

Според жалбоподателя, по време на гласуването в изборните секции са допуснати да присъстват лица, които нямат това право; към СИК са отправяни заплахи; неправилно са отчетени и съхранени действителните и недействителните бюлетини; неправилно са опаковани и превозени изборните книжа; липсват задължителни реквизити на протоколите на секционните избирателни комисии в две от секциите, както и подписи на всички членове на СИК.

В съдебно заседание жалбоподателят оспори доказателствената сила на протоколите на секционните избирателни комисии, като в тази връзка е направи искане за преброяване на всички недействителни и действителни бюлетини. Беше възразено и срещу избирателните списъци с твърдения, че в тях е включен по-голям брой лица от действително имащите право да гласуват. 

В рамките на производствоот съдът прегледа всички изборни протоколи и бюлетините в една от двете секции в селото, разпита свидетели и установи, че не са доказани съществени нарушения на изборния процес, които да са оказали отражение върху резултата. Магистратите потвърдиха решението на ОИК-Дупница за избора на кмет, като решението им може да се обжалва пред ВАС, а срокът за това е седем дни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов