Избрани Новини

Ще бъде ли възстановена старата тепавица в Тешово?

Тя е единствената в гоцеделчевския район

Един век от последната ковачница в село Тешово се навършва тази година. За отминалата слава на самоковите и здравината на изкованото желязо се споменава само в летописните книги. За да не бъде забравен този поминък, местното население желае да се направи макет на самоков и се надява това да стане чрез европейски средства през новия програмен период. Чрез тях може би ще бъдат възстановени също валявицата и единствената в региона на Гоце Делчев тепавица.

Хората в гоцеделчевските села все още перат своите килими, черги, одеала и ресначи на места, наречени валявици. А в село Тешово е запазена може би единствената в околията тепавица, информира ТВ Запад. Хубаво би било отново да се възстанови, така че отново да се чуе гласът на тежките дървени чукове. Целият механизъм се задвижва от мощна струя вода, която завърта огромното водно колело, а то от своя страна кара двете двойки чукове да се размърдат и заработят в синхрон. Тук се перат козяци: черги и килими, изработени от козя кожа, също и ямурлуци. По-нежните тъкани са перяли на реката или на валявицата. Тя се намира точно до тепавицата и представлява дървен кош от черен бор, в който се хвърля прането. През специални отвори мръсната вода изтича, а тръба вкарва постоянно чиста вода с голяма скорост, която завърта /валя/ всичко пред себе си. Прането сетне се изважда с дървена кука.

Както при тепавицата, така и при валявицата домакините забентвали реката, за да се утаят песъчинките, камъчетата, шумата и само чиста вода да идва. Дрехите сушали, метнати на клоните на дърветата, за да поемат силата на гората, аромата на билките и здраве от слънцето.

След връщането на имотите валявиците и тепавиците стават частни, но собствениците са готови да ги отстъпят за седем години, ако се намерят европейски средства за запазването им.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)