Избрани Новини

Бараж си търси стопанин

Бетонните блокове по река Струма са разрушени

Баражите по река Струма край Благоевград се рушат, алармират рибари. Освен опасно за рибната популация, лошото състояние на водните прагове крие риск от наводнения и разрушаване на пътни участъци. Кой е собственикът на рушащите се съоражения и защо от години никой не ги поддържа, провери екип на БНТ.

Рибата намалява, казват рибарите и сочат порутените баражи като виновници. Огромните съоражения са строени, за да регулират нивото на реката през 70-те години.

Бетонните блокове направо са се откъртили, такова е положението поне от няколко години, твърдят и рибарите, и специалистите.

Оказва се, че водните прагове са работели добре до наводнението през 2010 година, когато огромно количество вода преминава през коритото на реката и разрушава системата баражи.

Росен Алексов – РИОСВ – Благоевград: "Те са правени през 80-те години тези баражи и след това собствеността започна да ходи наляво-надясно и в момента най-вероятно тези баражи да са ничия собственост.”

Поддържани са от предприятие за инертни материали през годините. След като предприятието фалира следите на собствеността започват да лъкатушат, също като реката.

Ралица Кукова – “Басейнова дирекция Западно Беломорски район”: “Те се стопанисват от фирма Бистрица ООД град Благоевград. Задължението по принцип за стопанисването на хидротехническите съоръжения е на техните собственици, съгласно член 141 от Закона за водите.”

Емил Павлов – собственик на фирма Бистрица ООД: "По никакъв начин не могат да са отговорност на нашата фирма, в приватизационния договор такива неща няма. Басейнова дирекция не знам защо го твърдят това.”

Междуведомствена комисия, свикана от Областния управител, неколкократно установява проблема още през 2011-та, правомощията им обаче са предимно контролни. За да се поправят баражите, обаче първо трябва да се почисти коритото на реката. Кога ще се случи това, остава да видим.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов