Избрани Новини

Безхаберие оставя над 200 дка земя в Петричко без вода

Язовир "Самуилово" е бил източен през пролетта, заради опасност от преливане

Земеделски производители от петричкото село Самуилово се оплакаха, че язовирът в селото вече шести месец стои празен, след като е бил източен през пролетта, заради опасност от преливане, поради големите дъждове. В момента земеделската земя под язовирната стена не може да се напоява, това ще доведе до запустяване на нивите и ще остави десетки семейства без препитание.

Иван Георгиев стопанисва над 20 декара под язовирната стена. По думите му повече от 15 години е ползвал вода за напояване от язовир “Самуилово”. До тази пролет.

"Отвориха крановете, водата си тече у реката, а там сума ти хора такова изпитание изпитваме, че направо не може. Стоката така ни остава", жалва се той.

Георги Сидеров също се оплаква: "След като не се полива, няма какво да произведеш. А на това разчитаме ние. Ние сме на такава възраст, че нема накъде да отиваме по чужбина. Младите са навънка, ама ние – тука."

Язовирът не е довършен, но на него не се извършват строителни дейности повече от 20 години. През пролетта, за по-голяма безопасност той е източен.

От Земеделското министерство, преди известно време, съобщиха, че се налага актуализация на работния проект. Оттам уточниха още, че след завършване и въвеждане на язовира в експлоатация и завиряването му до пълния обем водни маси, той ще бъде прехвърлен за стопанисване на дружество или на община Петрич. Тогава ще може да бъде използван и за напояване.

В селото се опасяват, че язовирът ще остане поредният недовършен обект от времето на социалистическото строителство, а около 200 декара земеделска земя ще запустее.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)