Избрани Новини

Съдът върна уволнена чиновничка на работа

Според него е незаконно прекратяването на трудовото правоотношение между Е. М. и кметството

Окръжни магистрати отхвърлиха решение на районния съд в Благовград и постановиха чиновничка да бъде възстановена на работа в общината. Според тях е незаконно прекратяването на трудовото правоотношение между Е. М. и кметството. Жената трябва да бъде върната на заеманата длъжност - специалист "Човешки ресурси" в направление "Култура".

Установено е, че естеството и характерът на работата, изпълнявана от служителката и другите й две колежки, са идентични. Затова е трябвало работодателят да извърши подбор между нея и посочените две служителки, заемащи длъжността "Човешки ресурси". Заповедта за уволнение се явява незаконна поради нарушение на чл.329 от КТ. Тя следва да бъде отменена и служителят трябва да бъде възстановен на заеманата преди уволнението длъжност, категорични са магистратите. Община Благоевград се осъжда да заплати на уволнената Е.М. сумата от 3822,30 лв. - обезщетение за времето, през което тя е останала без работа в резултат на незаконното прекратяване на трудовия й договор - от 04.03.2015 г. до 04.09.2015 г., заедно със законната лихва.

Кметството трябва да плати 500 лв. за направените от нея разноски по делото пред Районен съд за адвокатско възнаграждение.
Още толкова й дължи общината за разноските за адвокат пред Окръжен съд.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в едномесечен срок, считано от 22 октомврия, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)