Избрани Новини

Започна ремонтът на баража на река Хърсковска край Благоевград

Баражът е един от шестте направени на река Хърсовска след голямото наводнение в Благоевград

Започна ремонтът на баража на река Хърсковска край Благоевград, предаде БНТ. Един от малкото криволинейни баражи в страната, който е строен по специална технология като укрепително съоръжение, за да предпазва от наводнения. Баражите не са ремонтирани от построяването им преди повече от 50 години.

Баражът е един от шестте направени на река Хърсовска след голямото наводнение в Благоевград през 54-та година, когато Благоевградска Бистрица излиза от коритото си и залива част от града. Сега е първият от поредицата в най-окаяно състояние, които ще бъдат ремонтирани.

“За тази година имаме отделени около 700 хиляди лева за проектиране на ремонти и строителство специално на този бараж. Труден процес, защото над 20 години не е извършвана никаква дейност по поддръжка на тези противоерозионни съоръжения, които стават все по-важни във времето, в което живеем”, коментира Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

За разлика от стандартните баражи този е под формата на дъга, което го прави по-устойчив на напора на земна маса, казаха от Държавното горско стопанство. Ремонтът на съоръжението трябва да бъде завършен до средата на следващата година, обясниха експертите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов