Избрани Новини

Тютюнджии плашат с блокада на пътища

Блокират пътя за Банско при забавяне на изкупната кампания

Тютюнджии от симитлийското село Долно Осеново ще излязат на пътя за Банско да протестират, ако и тази година се забави изкупната кампания. Стопаните вече прибраха продукцията си. Наскоро представители на фирмите, които изкупуват „зелено злато", поеха ангажимент да започнат работа комисиите най-късно да 15 октомври.

"Ще чакаме да изпълнят обещанието си, вече ни раздадоха чулове и кашони за тютюна. Но в последните години горчивият ни опит е, че прибират реколтата ни много по-късно. Този път ще излезем на пътя за Банско и Гърция и ще блокираме движението, ако не са тук изкупвачите в средата на октомври", категорични са земеделски производители от симитлийското село Долно Осеново.

С течение на времето качеството на тютюна пада. Не започне ли изкупуването навреме, ще има блокади и гражданско неподчинение, предупреждават стопаните. Според тях изкупната кампания се бави винаги, тъй като целта на фирмите е да вземат продукцията им евтино, за 4-5 лева за килограм. 

Десетки тютюнджии в населеното място вече пълнят тефтерите с вересии по магазините, защото нямат друга работа и не са вземали пари от Нова Година. Не започне ли изкупуването на тютюна след две седмици, ще има масови протести не само в селото ни, но и в целия регион, казват тютюнджии. 

Качеството на продукцията тази година е много добро. Затова тютюнопроизводителите в Пиринския край очакват по-висока цена от миналогодишната. Представители на фирмите - изкупвачи вече обиколиха населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните. Те са ги уверили, че цената на най-добрата продукция може да стигне и до 7,00 лева за килограм, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов