Избрани Новини

Министър Танева: Има траен спад на качеството на произвеждания тютюн

Откри противопожарна кула в село Орцево

"Единствената възможна финансова помощ за тютюна е националната преходна помощ, която и бе разпределена през настоящата 2015 г. - пакет от 107 млн. лева. Тази национална преходна помощ е единственият възможен финансов инструмент за финансова подкрепа на тютюнопроизводителите, не на всички, защото тя се дава на база на референтен период и референтни количества и това правило не може да бъде променено с национално решение на България." Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от Дарик, при откриването на противопожарна кула в село Орцево, на територията на "ДГС Елешница".
"Има тютюнопроизводители, започнали своята дейност след този референтен период - след 2009 г., които нямат референтни количества и няма как по регламент и по европейски правила да бъдат включени в обхвата на тази помощ", каза Танева и допълни, че през лятото е внесено искане до Комисията да изключи в определянето на референтния период количеството от 2009 г., поради основателните претенции, че има доза несправедливост в начина по разпределение, но е получен отказ.

"Или можем да прилагаме този инструмент за финансова подкрепа в този си вид, или не можем нищо да прилагаме", коментира Танева. Земеделският министър изтъкна, че тенденциите при тютюнопроизводството и потреблението е, че те всяка година намаляват, както и че има траен спад на качеството на произвеждания тютюн, което съответно води и до натиск за по-ниски цени.
"Това, което правим в момента и което сме подкрепили, е процедурата по промяна на закона за тютюн и тютюневи изделия. Надявам се в близко време да приключат и окончателно да бъдат приети текстовете. Те целят да доведат до по-голяма яснота в този сектор - кои са тютюнопроизводителите чрез създаване на регистрите, арбитраж при спорове за качество на тютюна, чрез създаване на комисии по тютюна към Областни дирекции "Земеделие", въвеждане на задължителните договори. Всичко това следва да направи по-прозрачен и по-ясен сектора, с цел планиране на производството от самите производители и възможност за планиране на пазарно поведение на операторите по изкупуване и преработка" заяви министър Танева.
Освен официалното откриване на противопожарна кула в село Орцево, която е в изпълнение на проект по Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз, като са изградени общо девет кули - 5 по долината на р. Места и 4 по долината на р. Струма, вчера министър Танева присъства и на откриването на обновения градски парк в Добринище, както и на ремонтираната и обновена улица „Христо Ботев” в Разлог.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов