Избрани Новини

Манастир на 7 века води туристи в Огражден планина

Древният Чуриловски манастир е основан през 14 век

Туристи от страната и чужбина бият път високо в Огражден планина, за да посетят древния Чуриловски манастир. Светата обител е основана през 14 век, но по-късно е опожарена от турците. Съхранен е ферманът за „разширяването и построяването" на църквата „Свети Георги", издаден на 5 март 1857 г. от султан Абдул Меджид I. Обновяването на манастира е започнало през следващата година, а през 1890 г. е построена и камбанарията. „На мястото на църквата е имало по-стар храм. Тя е обявена за паметник на културата с национално значение. Една история разказва, че e вдигнат върху основите на манастир от римско време. Все повече миряни пристигат в селото ни, за да видят светата обител, която е на 2 километра от селището", споделят тридесетината местни жители на с. Чурилово.

Уникални са запазените стенописи отпреди над 150 години. Те са нарисувани по двуполюсния модел - долу е изрисуван земен свят, който е подчинен изцяло на дяволските сили, горе се намират небесният свят и Бог. Изрисувани са образът на свети Георги, сцени от Страшния съд. „Прави впечатление, че има много дяволи. Изографисани са воденичар с увиснал камък на шията и шивач с обесена ножица на врата. Двамата са прегърнати от демоните заради това, че единият е крал от платовете на клиентите си, а другият - защото е присвоявал зърното на селяните, което е трябвало да мели. Изобразени са и прегрешили свещеници, водени от две рогати същества към пастта на ламя", разказват местните хора.

Най-често посещават манастира нашенците, а от чужденците - гърците и македонците. Но напоследък идват и туристи от Западна Европа, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов