Избрани Новини

Изграждат мемориален комплекс Петричката Света гора

Представиха вчера с изложба на градския площад идейната фаза на проекта

Гражданският инициативен комитет за изграждане на мемориален комплекс с работното название „Петричката Света гора” на Дъновистката поляна над Петрич представи вчера с изложба на градския площад идейната фаза на проекта на комплекса, информира struma.bg. На изложбените пана са представени варианти на 25-метровия кръст и параклиса. Комплексът ще включва още чайна, площадка за палатков лагер и атракциони.

Председателят на комитета и автор на проекта архитект Владимир Митрев заяви: „Идеята, която подехме, вече има отзвук и се приема широко от обществеността. На изложбата представяме ситуационното решение на светите места над Петрич, фрагмент от бъдещия комплекс - параклисът, който ще се нарича „Свети Тодор” заради близостта на Тодоров гроб, пилоните със знамената, които символизират единството на петричани. Предлагаме и различни варианти на кръста от стоманобетон и метал и два варианта на параклиса - с площ 55 квадратни метра и с площ 78 квадратни метра.

Членът на инициативния комитет юристката Рилка Филипова, каза, че комплексът ще бъде изграден с даренията на петричани. „Тази изложба ще бъде представена на посещаеми места в различните квартали на Петрич. Тя ще бъде придружавана от специални кутии за дарения, в които жителите могат да слагат посилните за тях суми. Събраните пари ще бъдат удостоверявани с документ с печат и подпис от нотариус, за да има пълна прозрачност”.

Борислав Коларов, който също е член на инициативния комитет, заяви, че възстановяването на светите места около Петрич ще привлече туристи и ще спомогне на съхраняване на историческата памет на петричани.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов