Избрани Новини

Огражденската Света гора събира богомолци от близо и далече

Край огражденското село Богородица има малко познат манастирски комплекс

Високо в Огражден планина, в близост до малкото селце Богородица, се намира цял манастирски комплекс. Там могат да се видят черквите "Света Петка", която е в процес на възстановяване, "Свети Илия", "Свети Атанас", "Свети Спас", "Възнесение Господно", "Свети Мина", "Света Богородица" и централния храм най - долу , също наречен "Свети Илия". Мястото не е случайно.

Някога селото се е наричало Света Богородица, сетне Сестрино, сега - Богородица. Зоя Велинова, която е в основата на изграждането на храма "Свети Илия", разказва, че като започнали градежа,намерили Господен кръст, лежал според специалистите 1 600 години в земята. Сребърен отвътре, с дървена вратичка отвън. Намерили и два кръста от времето на цар Самуил. Всичко предали на Историческия музей в Петрич. Според нея това е истинска Света гора.

Родена в селото, Зоя Велинова смята, че мястото има закрилата на Божията майка. Била дете на 12г., когато дошло знамение - в слънчев ден над нея се извил вихрен облак, но не й направил нищо. Оттогава тя искала да направи храм. Три години е събирала пари с личен труд и с парите-20 000 - започнала градежа. Сега камбаната е окачена на дърво, но и камбанария ще построят, възнамерява Зоя. Ще възстановят и параклиса "Света Неделя". От цялата страна даряват пари, похвали се тя, и пак от цялата страна ще идват богомолци в нашата малка Света гора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов