Избрани Новини

Нов данък връхлита градини и ниви

От налог ще бъдат освободени само регистрираните като земеделски производители собственици

Собствениците на малки ниви и селски градини ще плащат данък. Това предвиждат поправките в Закона за местните данъци и такси, които подготвя Министерството на финансите, съобщава БНТ. Ако бъдат приети промените, те ще влязат в сила от началото на следващата година.

Трябва да уточним, че промените не засягат хората в големите градове, които към къщите си имат и градини, тъй като имотите им са в регулация. От общината в Благоевград обясниха, че промените засягат само земеделски земи, които не са преотредени.

В момента в повечето села в благоевградско къщите са построени върху земеделска земя. Собствениците им плащат налог само за застроената площ и едва 10% от прилежащия терен. Ако бъдат приети промените, хората ще трябва да плащат данък за цялата земеделска земя, която притежават.

Иво Николов, дир. Дирекция “Местни данъци и такси” - Община Благоевград: “Ако имотът е 2 декара, застроената площ е 100 кв. метра. В момента се плаща данък от 100 кв. метра и 10% от тези 2 декара. 200 кв. метра или 300 кв. метра в момента са облагаеми. След промяната в закона ще бъдат облагаеми 2000 квадратни метра.”

От община Благоевград обясниха, че размерът на данъка, който ще се налага на нивите, е фиксиран с решение на Общинския съвет и се формира въз основа на данъчната оценка на имота. Сега в селата тя е около 18 пъти по- ниска в сравнение с града.

Иво Николов, дир. Дирекция “Местни данъци и такси” - Община Благоевград: “Един декар може да струва 200 лв. в село Покровник например. 200 лв. ако е както сега действащата ставка 1,2 на 1000 това са около 20 стотинки данък на този декар.”

Семейство Урдарски повече от 20 години обработват нивата си и казват, че не са съгласни да плащат данък за нея, макар и на минимални цени.

Кирил Урдарски: “Как  да съм съгласен, наша си е нивата и да плащам данък на държавата.”

Стоянка Урдарска: “В никакъв случай. Малко плащаме за друго. 190 лв. пенсия взимам – е за къде да са.”

От налог ще бъдат освободени само собствениците на земеделска земя, които са регистрирани като земеделски производители.

Експерти коментираха, че това е данък, който не е насочен толкова към увеличаване на приходите за общините, въпреки че ще има такова. Целта е да бъдат обхванати земеделските земи и да бъдат накарани собствениците им да ги обработват и да се регистрират като производители. Според експерти много хора, които не обработват нивите си, ще са принудени да ги продадат, за да не плащат данъци за тях или да ги отдадат под аренда. Ако бъдат приети промените, ще се наложи собствениците да декларират в общините, че притежават земеделски имоти, за да могат да платят наложения им данък.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов