Избрани Новини

Жители на дупнишкото село Бистрица останаха 10 дена без вода

Водопроводът към селото се бил запушил

Повече от 10 дни над 30 домакинства в най-високата махала на дупнишкото село Бистрица са без вода, съобщава БНТ. Причина за безводието е запушен водопровод, който захранва селото и не е бил почистен. От ВиК – Дупница казаха, че на място е изпратен екип, който работи за отстраняването на проблема. Вече няколко дни хората в селото са принудени да се снабдяват сами с вода.
"Оправяме се с бидони, с туби. Тука има една чешмичка- изворна вода. Оттам пълним. Вече 4-5 дена с колите по три пъти”, казва Александър Иванов.

От кметството обясниха, че водата, която захранва селото, се влива директно от река Бистрица във водопровода, което често води до аварии.

„Проблемът е, че при нас водата идва по гравитачен път. От едно резервоарче, утайва се и влиза във водопроводната мрежа. Но тази водопреносна мрежа, не е вечна. Задръстила се, направила е тапа”, обяснява Васил Бански, кмет на село Бистрица.

„Там горе няма сита, няма решетка. Тя си тече директно от реката. Никога тука водата не се чистила”, заяви Даниела Крумова.

Всички домакинства в най-високата махала в село Бистрица са се снабдили с водни помпи, защото налагането на водата е много ниско и тя не достига до вторите етажи на къщите им.

„Ние един път си плащаме вода, която не можем да ползваме рационално, отделно плащаме ток за помпите, за да може да се качи вода”, жалва се Даниела Крумова.

От кметството в селото казаха, че има изготвен проект за подмяна на водопровода и каналаизацията на стойност 18 млн. лв., който е внесен в Министерството на околната среда и водите. С реализацията му проблемът с безводието в Бистрица ще бъде решен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов